Zastita zivotne sredine

pronto-consulting-highrez

ProntoConsulting

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

U nekoliko godina unazad, PRONTO je uspostavio kvalitetnu poslovnu saradnju sa ekspertima i preduzećima koja se bave zaštitom životne sredine i svim oblicima primene usvojenih Zakona, kao i zakonskim obavezama širokog spektra privrednih društava u vezi sa primenama usvojenih Zakona.

Zaštita životne sredine je danas je veoma bitna oblast u smislu sveobuhvatnog uticaja modernog poslovanja na sve nas, kao i uslova u kojima živimo. U Republici Srbiji, 2009. godine usvojena su dva bitna zakona koja su stupilala na snagu od 2010. godine: Zakon o upravljanju otpadom i Zakon o hemikalijama

Osnovne usluge koje zajedno sa našim partnerima (EKO HEMIK, Novi Sad i CHEMICAL AND WASTE, Novi Sad) pružamo su sledeće: tumačenje i sprovođenje zakonom propisanih obaveza naših klijenata, usluge savetnika za hemikalije; usluge upravljanja otpadom; izrada planova upravljanja otpadom; zbrinjavanje otpada; konsultantske usluge u komunikaciji sa nadležnim inspekcijama kada je neophodno. Namera nam je da uspostavimo poslovnu saradnju sa svima kojima to bude odgovaralo i pomognemo Vam u ispunjenju Zakonom propisanih obaveza.

U ovoj fazi akcenat je na ispunjenju obaveza privrednih društava koji su uvoznici ili proizvođači proizvoda koji će nakon upotrebe postati posebni tokovi otpada (PTP2). To su sledeći proizvodi: vozila, ulja, akumulatori, gume, proizvodi koji sadrže azbest i svi elektronski i električni uređaji.

Obaveza privrednih društava je da svake godine, najkasnije do 31.03. u tekućoj godini, plati nadoknadu za predhodnu godinu, koja je definisana uredbom Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, kao i da dostavi izveštaj preko jedinstvenog informacionog sistema za izveštavanje Nacionalnog registra izvora zagađenja.

Nedostavlјanje podataka u Nacionalni registar izvora zagađivanja, u skladu sa članom 117. Zakona o zaštiti životne sredine, predstavlјa prekršaj za koji je predviđena kazna u iznosu od 500.000 do 1.000.000 dinara.

Praksa nam najčešće dokazuje da naši klijenti nisu dobro upoznati sa Zakonima propisanim obavezama i to je najčešći razlog ne postupanja i ne činjenja, a zaprećene kazne su prevelike i nepotrebne.

Ovo izveštavanje svako društvo može uraditi samostalno, a naša intencija jeste da ponudimo kvalitetnu i finansijski prihvatljivu ponudu za sardanju kako bi nam poverili ove poslove.

Pozovite nas ili pišite. Naši stručni saradnici će Vam rado odgovoriti na sva pitanja i ponuditi usluge iz domena primene pomenutih Zakona.